tapas recept
TAPAS BANNERS
TAPAS RECEPTEN
tapas recepten rssfeed

TAPAS INFO

Een tapa is een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. 

De oorsprong van de tapa is omstreden, maar vast staat dat het woord tapa (meervoud, tapas) is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar, hetgeen afdekken of bedekken betekent. Tapa is dan ook letterlijk te vertalen als deksel. Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.

Er zijn duizenden soorten tapas, die sterk per regio verschillen, zoals serranoham, olijven, calamares (gefrituurde inktvisringen), kaas, tortilla en albondigas (Spaanse gehaktballetjes). In de noordelijke regio's, waaronder Baskenland, gaat het meestal om pintxos, kleine stukjes brood belegd met allerlei verschillende ingrediënten (vis, vlees, vegetarisch of een combinatie).

In Spanje waardeert men de tapas en het eten in het algemeen met name om de versheid en/of kwaliteit van het product, waardoor soms ook relatief simpele gerechten door het gebruik maken van producten van hoge kwaliteit erg populair kunnen zijn. 

Hoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze in Spanje ook wel geconsumeerd als maaltijd. Ook buiten Spanje worden tapas in tapasbars als avondmaaltijd aangeboden.

 

SPAANSE TORILLA

De tortilla de patatas of Spaanse tortilla is een omelet met gebakken aardappels, olijfolie, ui en paprikapoeder. Of de ui wordt toegevoegd aan de tortilla is per regio verschillend. De tortilla wordt warm of koud gegeten, als maaltijd of als tapa.

spaanse tortilla

De Spaanse tortilla moet niet verward worden met de Mexicaanse tortilla, een pannenkoek van maïsmeel.

De aardappels die in blokjes gesneden door het ei gemengd zijn, moeten van tevoren al gekookt/licht gefrituurd zijn samen met de eventuele gesnipperde en gefruite ui. Het geklutste ei wordt in een koekenpan geschonken en met de aardappels op een laag vuur verwarmd. Als de bovenkant gestold is, wordt het vuur hoger gezet en de onderkant lichtbruin gebakken. Dan wordt de tortilla omgedraaid (of er wordt een bord op de pan gezet en dan omgedraaid, de andere kant wordt dan niet gebakken) en de andere kant wordt ook lichtbruin gebakken.

Er zijn verschillende varianten van het recept mogelijk, bijvoorbeeld door het toevoegen van groene paprika, chorizo of champignons. Een bijzondere variant is de tortilla paisana (boerenomelet) die naast de aardappels, chorizo, rode paprika en doperwtjes bevat. Een veganistische variëteit is de tortilla zonder ei, waar water en bloem gemengd worden om de aardappels te binden.

De Spaanse tortilla werd voor het eerst beschreven in een Navarraans document uit 1817.

tapas

Contact: webdesign - info.digitown.be - Tapas Gerechten - Tapasbars - Tapas Restaurants